ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΟ

Το λιμάνι ‘Γυαλός’

Το λιμάνι της Ίου είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού. Ακριβώς στο λιμάνι της Ίου βρίσκεται η γραφική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η οποία κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η χρυσή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά της παράλιας του Γυαλού, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Είναι μια πολύ δημοφιλής παραλία με πολλά εστιατόρια, μπαρ, καφετεριες και mini markets. Η περιοχή επίσης προσφέρει θαλασσιά σπορ και καταδύσεις.

Η Χώρα

Η γοητευτική χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, κτισμένη σε ένα λόφο, απέχει μόλις δυο χιλιόμετρα από το λιμάνι. Το να εξερευνήσεις τη χώρα σημαίνει κυρίως περπάτημα στα λιθόστρωτα σοκάκια που περιβάλλονται από παραδοσιακά κτίρια τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Τη νύχτα, το νησί μεταμορφώνεται σε ένα από τα καλύτερα νησιά διασκέδασης. Η καρδιά της διασκέδασης είναι το χωριό με μία μεγάλη ποικιλία από club και bar για όλα τα γούστα.

Ανεμόμυλοι

Η Ίος είναι τα μόνο νησί στις Κυκλάδες με τόσους πολλούς ανεμόμυλους συγκεντρωμένους στην ίδια περιοχή, δεκατρείς στο σύνολο. Αποτελούν ένα από τα ομορφότερα θεάματα στο νησί, προσφέροντας ένα μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η εκπληκτική εικόνα των ανεμόμυλων, κτισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στην πλαγιά μετά τη χώρα, γοητεύει τον επισκέπτη και φέρνει μνήμες από το μακρινό παρελθόν.

Παλαιόκαστρο

Πρόκειται για τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου τα οποία βρίσκονται στη ΒΑ πλευρά του νησιού, στην κορυφή ενός λόφου ο οποίος υψώνεται στα τριακόσια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη. Φτάνοντας στην κορυφή μετά από σύντομο περπάτημα σε ένα περιποιημένο μονοπάτι, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα παλαιά τείχη και στην εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας. Αναμφισβήτητα, αυτό που κάνει την τοποθεσία μοναδική είναι η απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και τα γύρω νησιά (Νάξος, Ηρακλειά, Αμοργός και Δονούσσα)

Σκάρκος

Ο Σκάρκος, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι στην περιοχή του Κάμπου, είναι ο παλαιότερος, μεγαλύτερος και μέχρι σήμερα ο πιο σπουδαίος γνωστός οικισμός του προκυκλαδικού κόσμου των μέσων της τρίτης χιλιετίας Π.Χ. Αυτός ο μοναδικός οικισμός ανακαλύφθηκε το 1986. Τα κτίριά του είναι σε τόσο καλή κατάσταση που ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια ιδέα για την αρχιτεκτονική της περιοχής. Η εκσκαφή επίσης αποκάλυψε πληθώρα αντικειμένων τα οποία σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική μας δίνουν μια σχεδόν πλήρη εικόνα της καθημερινής ζωής της εποχής εκείνης. Η περιοχή είναι ανοιχτή στους επισκέπτες από το 2009.

Θέατρο ‘ Οδυσσέας Ελύτης’

Το θέατρο βρίσκεται σε μία περιοχή με την ονομασία ‘ Τσουκαλάρια’, πάνω από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους της χώρας. Εγκαινιάστηκε το 1997 και κτίστηκε με μάρμαρο και τοπική πέτρα. Έχει κτιστεί σύμφωνα με τη λειτουργικότητα και την αισθητική των αρχαίων θεάτρων. Οι κερκίδες του είναι αμφιθεατρικά κτισμένες, εξασφαλίζοντας εξαιρετική θέα και ακουστική σε κάθε παράσταση. Κομψό αν και κολοσσιαίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1100 θεατές. Το θέατρο είναι αφιερωμένο στον έλληνα ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη. Τα Τσουκαλάρια ήταν η περιοχή όπου ο ποιητής στοχαζόταν και αντλούσε έμπνευση και δικαίως το θέατρο βρίσκεται εκεί σήμερα και φέρει το όνομά του.

Τάφος του Ομήρου

Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Πλακωτού, που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο, όπου η παράδοση ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Όμηρου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ‘ο ποιητής των ποιητών’ τάφηκε στον Πλακωτό. Ένα σύντομο περπάτημα σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή ενός βράχου, όπου βρίσκεται ο τάφος με θέα το Αιγαίο πέλαγος.

Μουσεία

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ίου βρίσκεται στη χώρα και φιλοξενείται στο ισόγειο του Δημαρχείου. Το μουσείο εκθέτει μια μεγάλη συλλογή αρχαίων ευρημάτων τα οποία προέρχονται από τη μακρά ιστορία του νησιού, αρχίζοντας από την τρίτη χιλιετία Π.Χ. και μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22860 91246.

Το μουσείο Γιάννης Γαΐτης και Gabriela Simosi βρίσκεται κοντά στους ανεμόμυλους. Το ζεύγος που αγάπησε το νησί και την τέχνη έχει δημιουργήσει αυτό το χώρο όπου εκτίθενται τα έργα και των δύο καλλιτεχνών μαζί με έργα και αναρίθμητων άλλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εκκλησίες

Το νησί διαθέτει 365 εκκλησίες, όσες και οι μέρες του χρόνου, στην πλειοψηφία τους Βυζαντινές και οι περισσότερες από τις μισές είναι επισκέψιμες. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ο μαρμάρινος σταυρός ο οποίος στα μικρά εξοχικά εκκλησάκια είναι πέτρινος. Όλες είναι βαμμένες με άσπρο χρώμα το οποίο τις προστατεύει από τον ζεστό ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού, με μπλε ή πράσινες πόρτες και παράθυρα που ξεκουράζουν το μάτι από τις κάθετες κι οριζόντιες γραμμές οι οποίες απαλύνονται με ελαφρές καμπυλώσεις.

Η Αγία Ειρήνη, κτισμένη το 17ο αιώνα βρίσκεται στο λιμάνι της Ίου.

Η Παναγία η Γκρεμνιώτισσα, η ‘ Κυρά των βράχων’, είναι η πιο σπουδαία εκκλησία της χώρας και αναγνωρίζεται από τα φοινικόδεντρά της.

Ο Ευαγγελισμός είναι ο μοντέρνος ορθόδοξος καθεδρικός ναός του νησιού, ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της χώρας.

Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού και είναι Βυζαντινή εκκλησία του 16ου αιώνα, η οποία κτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

Φολκλορικά φεστιβάλ και πολιτιστικά δρώμενα

Τα πιο σημαντικά φολκλορικά φεστιβάλ που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι: Στις 14 Ιουνίου η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο μοναστήρι του πύργου, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Στις 29 Αυγούστου ο Άγιος Ιωάννης εορτάζεται σε δύο σημεία του νησιού, στον Κάλαμο και στην Ψάθη. Όποιοι αποφασίσουν να επισκεφθούν την Ψάθη θα συμμετάσχουν σε μια αυθεντική νησιώτικη γιορτή. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κτισμένη στην είσοδο του νησιού χρονολογείται περίπου στο 17ο αιώνα. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, εκατοντάδες προσκυνητές παρακολουθούν τον εσπερινό, δοκιμάζουν κρεατόσουπα που σερβίρεται σε ξύλινα πιάτα, τα λεγόμενα ‘ Σκουτέλια’ και χορεύουν με νησιώτικη μουσική όλη τη νύχτα. Το πρωί, μετά τη λειτουργία, γίνεται λιτανεία της εικόνας του Αγίου και σερβίρεται παραδοσιακή φασολάδα. Εξίσου ζεστές και φιλόξενες είναι οι γιορτές προς τιμήν της Γέννησης της Θεοτόκου στην Αγία Θεοδότη και το Παλαιόκαστρο στις 8 Σεπτεμβρίου όπου προσκυνητές μεταφέρουν την εικόνα με τα πόδια από τη χώρα.

Δείτε Περισσότερα Κλείσιμο
Back to Top