ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το κυκλαδίτικο αυτό νησί με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά είναι βέβαιο ότι θα μας βάλει σε πειρασμό με τις βραβευμένες λιχουδιές του!

Το ξινοτύρι και το υπέροχο μέλι είναι δύο χαρακτηριστικά ντόπια προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς και να πάρει σπίτι του από το νησί της Ίου.

Το νησί έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (κυρίως πρόβατα και αγελάδες) η οποία συνεισφέρει στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα τυριού. Ένα από τα πιο γνωστά τυριά στην Ίο είναι το ‘νησιώτικο κεφαλοτύρι’, ένα σκληρό τυρί, αλμυρό και πικάντικο το οποίο κυρίως παράγεται από γάλα ζώων που εκτρέφονται στο νησί. 

Ένα άλλο πολύ μαλακό και οξύ τυρί είναι το ‘σκοτύρι’ το οποίο είναι μείγμα ‘μυζήθρας’, ‘κεφαλοτυριού’ και μυρωδικών. Άλλα ιδιαίτερα τυριά είναι η ‘γραβιέρα’, ένα σκληρό τυρί το οποίο κυρίως παράγεται από γάλα αγελάδας και το ‘ξινό’, ένα μαλακό άσπρο τυρί με ελαφρώς ξινή γεύση. 

Τέλος, η ‘μυζήθρα’ είναι ένα μαλακό κι ελαφρύ τυρί το οποίο ξεχωρίζει για την ποιότητά του και την υπέροχη γεύση του.
Στο νησί υπάρχει ανεπτυγμένη γεωργία και παράγεται κυρίως θυμαρίσιο μέλι το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε.

Η Ίος διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά γλυκά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ‘παστέλι’ το οποίο παράγεται από ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι και είναι ένα γλυκό που παραδοσιακά προσφέρεται σε γάμους και βαπτίσεις.

Επίσης τα ‘ξεροτήγανα’ και τα ‘καλτσούνια’ είναι τηγανιτές μπουκιές που φτιάχνονται με φύλλα γεμάτα με γλυκιά μυζήθρα, αβγά και ζάχαρη.

Μη διστάσετε να δοκιμάσετε τα ‘αμυγδαλωτά’, το παραδοσιακό γλυκό των κυκλαδίτικων νησιών. Αυτά φτιάχνονται με αμυγδαλόψιχα, αβγά, ζάχαρη και ροδόνερο.

Η κουζίνα της Ίου βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψάρι και το κρέας. Δοκιμάστε ρεβυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες και ‘τσιμέτια’ (γεμιστοί κολοκυθανθοί). 

Άλλες χαρακτηριστικές συνταγές της τοπικής κουζίνας είναι το λιαστό ψάρι και τα τοπικά κρέατα με την εξαιρετική τους γεύση.
Δείτε Περισσότερα Κλείσιμο
Back to Top